De Lyckliga Kompisarna – Sju Svåra År – Världen Brinner

21:00-02:00 | Förköp 200 kr | 18 år

De Lyckliga Kompisarna
DLK – De Lyckliga Kompisarna – är ett svenskt punkband som ursprungligen bildades 1989. Orkesterns namn lånades från en bok om kulturlivet i dåvarande Sovjetunionen, där ett band med den ryska motsvarigheten av samma namn var verksamma.

Med två singlar samt sin debutskiva, 1991 års Le som en fotomodell, blev DLK ett av de mest tongivande och inflytelserika svenska banden i den så-kallade andra punkvågen i början av nittiotalet. De spelade i diverse subkulturshögsäten i huvudstaden, exempelvis Vita huset och Hunddagiset – det sistnämnda ett slags centrum for tidiga nittiotalets Stockholmspunk – och gjorde sig snabbt ett namn med sin säregna mix av rivig hardcore och melodiös punk med fyndiga och ofta politiskt laddade texter. Uppföljningsskivan Tomat gavs ut 1992 och innehåller en av DLKs mest kända låtar – Ishockeyfrisyr, i folkmun kallad ”Hockeyfrilla”, som spelades i såväl svensk radio som TV. Efter ytterligare två album – Sagoland och DLK – upphörde bandets första aktiva period år 1997 med fyra konserter under tre dagar på Kafé 44 i Stockholm. Samtliga spelades in och de bästa tagningarna användes till liveskivan Live på Kafé 44.

Januari 2008: De Lyckliga Kompisarna meddelar plötsligt att de har för avsikt att återförenas. Månaden efter äger bandets första spelning på över ett decennium rum, lämpligt nog på Kafé 44. Året därpå gav DLK ut sin första studioproduktion på tretton år, Hugos sång EP. Albumversionen, Hugos sång LP, kom 2010. Med undantag för 2016 års album, Bara riden är ny, har de fortsatt med sporadisk konsertverksamhet vilket nu för dem till Kraken i november.

Sju svåra år
Huvudstadspunk med anor från 2001, beståendes av diverse musiker från band som bland andra Burning Kitchen, Wolfbrigade och Satirnine. Projektet hann inte riktigt komma igång förrän det gravlades prematurt år 2003, och försättes därefter i mångårig dvala. Återkomsten skedde i etapper: 2009 spelade de in debutplattan Storma varje hjärta men den släpptes inte förrän 2011. Tidigare i år, februari för att vara exakt, gavs då ett nytt livstecken i form av EPn Ingen tog det som ett skämt, utgiven av Gaphals.

Sju svåra år bjuder på en noga avvägd hybrid av punkens nedärvda urgrundsvrede med något mer lättsam och tillgänglig melodisk punk. Vissa stycken har en jävla driv, emedan andra bjuder på mollklingande gitarrmelodier – gemensamt för varje sekund är dock att allt framförs med gravallvar och hjärta. Det är inte endast punkens musikaliska arv som vårdas, utan Sju svåra år försöker även göra skillnad med sina texter och dess budskap. Treackords punkpoesi utformad för att mottas av såväl hjärta som sinne.

Världen brinner
Det dramatiska namnet till trots trakterar Västeråsbördiga Världen brinner glad och energisk punkrock. Bandet dök upp för ett par år sedan och gjorde sig snabbt ett namn med sin karaktäristiska utstrålning och scenenergi. Medlemmarna har spelat tillsammans i olika konstellationer under flera år, men valde slutligen att satsa på låtar skrivna på svenska i gemensamma projektet Världen brinner. Första skivan, Slöseri av tid, gavs ut av Luftslott Records tidigare i år.

Världen brinners främsta behållning är deras liveprestationer, vars notorietet gett upphov till förbandsspelningar till storheter i genren som Asta Kask, Dia Psalma, Satanic Surfers, DLK, Sista sekunden och så vidare. Många som ser dem live reagerar på att bandets vokalist, Malin Sandberg, har en stark scennärvaro som trollbinder publiken med framförandet av tänkvärd lyrik. Som en recensent uttryckte saken: ”När Malin pratar, då lyssnar man.” Sandberg själv uppger att hon ser musicerandet som en slags terapi. ”Jag kan bli så upprörd över saker och ting,” kommenterar hon, ”så skriver man av sig och så känns det mycket bättre.”